Santorinin fava-pavut

Fava
'Santorini fava' - Santorini
'Santorini fava' - Attribution: Navin75

Mietitkö, mistä hyvä loma koostuu? Matkustamisesta, rentoutumisesta ja tietenkin hyvästä ruoasta! Välimeren keittiö tarjoaa matkailijoille upeita makuelämyksiä, ja kun vierailee Santorinilla, on aivan pakko kokeilla paikallista ruokaa. Ehkä saaren tunnetuin ja samanaikaisesti perinteisin elintarvike on ’fava’, jota on tuotettu Santorinilla tuhansien vuosien ajan, ja jonka viljely on saarelle ja monille sen asukkaille taloudellisesti tärkeää. ’Favaa’ tarjotaan Santorinilla alkupalana käytännössä kaikissa ruokapaikoissa, on kyseessä sitten paikallinen taverna tai hienostuneempi, eurooppalaista ruokaa tarjoileva ravintola.

Mitä ’fava’ sitten on? Fava on palkokasvi, jota on viljelty Santorinilla vuosisatojen ajan. Yksi fava-papu on vain karkean hiekkajyvän kokoinen. Papujen maku on erinomainen ja sopii täydellisesti yhteen tuoreen sipulin kanssa. Paistettu fava sipulilla on yksi saaren perinteisimmistä annoksista, ja se tunnetaan nimellä ’fava pantremeni’. Paikalliset tarjoilevat favaa monella eri tavoin riippuen vuodenajasta ja kokin mieltymyksistä – fava yhdessä lihan ja vihannesten kanssa on ihanteellinen alkupala kreikkalaiselle aterialle. Fava on saanut nimensä sanasta ’favus’, joka tarkoittaa laajaa tai leveää papua. Jopa Euroopan Unioni on tunnustanut, että Santorinin fava-pavut ovat ainutlaatuisia. Kuka olisi uskonut, että tällä pienellä kalliomaisemista ja auringonlaskuista kuuluisalla saarella olisi favan kaltainen uniikki ja laadukas elintarvike, jonka maku on tunnettu ympäri maailman?